[O1] Kilka drobnych pytań i problemów z Octavią

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregorypeq
    Classic
    • 2010
    • 15

Tramontana R Edition (2009)
  • Bialy
    Rider
    • 2009
    • 306

Witam
    Jako że stałem się szczęśliwym posiadaczek Octavki to natrafiłem na kilka małych detali, które mnie denerwują. Mianowicie:

1. Nie działa mi podświetlenie zapalniczki w tunelu środkowym. Wyjąłem zaślepkę (mini kieszonkę) w której powinien być podłokietnik, popielniczkę dla pasażerów ale nie mogę zdjąć tunelu środkowego: przód wychodzi z zatrzasków a tył chyba trzymają śruby których nie mogę zlokalizować. Jakoś udało mi się wyjąć wkładany w zapalniczkę takie zielone cuś w którym jest dioda, jednak nie widzę żadnej możliwości wyjęcia tej diody z tego plastiku.
    Czy jest możliwość kupienia samego tego plastiku czy trzeba koniecznie kupić całą nową zapalniczkę?

2. Czy jest coś takiego jak podświetlenie popielniczki? Czytałem na forum, że powinno być. We wkładzie popielniczki mam taką zaślepkę z białego plastiku, jakby tam miało się wydobywać światło. Mógłby ktoś przybliżyć bliżej tą kwestię?

3. Czy jest jakaś możliwość albo odłączenia zasilania zapalniczki po odcięciu zapłonu, albo podłączenie radyjka CB w taki sposób by po wyjęciu kluczyka radio przestawało działać? Już parę razy zapomniałem o nim i sobie grało przez parę godzin... Chodzi mi np. o podpięcie pod radio samochodowe itp.

W kieszeni pod radiem mam kabelek taki jak od radia CB (1 żyła czerwona, 2 żyła czarna) Czy mogę tam ząłożyć jakąś kostkę i drugą do radia by się tam wpiąć? Ewentualnie tak jak pisałem wpiąć się pod radio samochodowe. CB włożyłem między fotel pasażera a tunel środkowy i tam mi w ogóle nie przeszkadza jedynie to że prad jest non stop na wtyku...

Z góry dziękuję za pomoc z tymi drobnymi problemami

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

2. Czy jest coś takiego jak podświetlenie popielniczki? Czytałem na forum, że powinno być. We wkładzie popielniczki mam taką zaślepkę z białego plastiku, jakby tam miało się wydobywać światło. Mógłby ktoś przybliżyć bliżej tą kwestię?
      tak jest podświetlenie
      Zamieszczone przez Bialy
      W kieszeni pod radiem mam kabelek taki jak od radia CB (1 żyła czerwona, 2 żyła czarna) Czy mogę tam ząłożyć jakąś kostkę i drugą do radia by się tam wpiąć?
      a sprawdzałeś czy masz tam prąd?
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Bialy
        Rider
        • 2009
        • 306

Nie sprawdzałem... a jak jest z podłączeniem się do radia? Jak to by wyglądało?

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

Bialy, do radia też mógłbys się podłączyć i jeśli Ci rozłącza radio po wyjęciu kluczyka ze stacyjki to jak byś pod nie podpiął CB to odpadł by ci problem z manualnym odłączaniam cb
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W 01 to miałem tak, ze jak drzwi otworzyłem po zgaszeniu auta to juz cb sie wyłanczała, a było podpiete pod gniazdo zapalniczki. W 02 juz tak niestety nie ma i nieraz sie zapomina wyłaczyc.
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Bialy
              Rider
              • 2009
              • 306

Możliwe, że tak by było tylko zapomniałem dodać o tym głupim mikrostyku w zamku. Też bym musiał się zabrać za niego. Bo przez niego nie pali mi się lampka w podsufitce po otwarcia drzwi, nie ma pikania że zapalone światła i na wyświetlaczu nie pokazuje się kontrolka otwartych drzwi...

Koledzy a podpowiedzcie jak rozebrać tunel środkowy od strony tylnich siedzeń to będę mieć lepszy dostęp do zapalniczki i postaram się zrobić to podświetlenie gniazda.

EDIT:
              Przeszedłem się do garażu by zobaczyć jak się sprawa ma z podświetleniem popielniczki. Jest tam całą kostka a w niej żarówka. Próbowałem wyjąć diodę i wyszła ale okazała się trochę "dziwna" otóż od diody biegną 2 "druciki" które wchodzą w kostkę. Czy można kupić taką diodę? Bo tak na oko, to ciężko będzie włożyć to z powrotem...

Komentarz

• jack.
                Drive
                • 2009
                • 70

Zamieszczone przez Bialy
                Koledzy a podpowiedzcie jak rozebrać tunel środkowy od strony tylnich siedzeń to będę mieć lepszy dostęp do zapalniczki i postaram się zrobić to podświetlenie gniazda.
                Wyjmij ten mały schowek znajdujący się zaraz na końcu tunelu. Tam powinieneś znaleźć 2 śruby torx. Jak je odkręcisz, zdejmiesz pól tunelu, czyli dokładnie tyle ile potrzebujesz.

Komentarz

• krzysiekb123
                  Classic
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 19

Zamieszczone przez jack.
                  Zamieszczone przez Bialy
                  Wyjmij ten mały schowek znajdujący się zaraz na końcu tunelu. Tam powinieneś znaleźć 2 śruby torx. Jak je odkręcisz, zdejmiesz pól tunelu, czyli dokładnie tyle ile potrzebujesz.
                  Ale jak wyjąć ten mały schowek?
                  Już mam - Octavka 1.6 Tour Ice+
                  Krzysiek

Komentarz

• PIOTRUŚŚŚ
                    Classic
                    • 2010
                    • 19

jeśli dobrze rozumiem, to musisz wymontować tylną popielniczkę i tam są te dwie śruby na torx o których pisze kolega krzysiekb123 jeśli chodzi o podłączenie Cb do radia to odradzam bo w takim przypadku nie będzie ono działać tak jak powinno (słabszy zasięg cb i możliwe szumy w zwykłym radyjku. koszt całej nowej kompletnej zapalniczki na allegro to 19zł więc tragedii nie ma

Komentarz

• kamil78
                      Classic
                      • 2010
                      • 27

krzysiekb123,

wczoraj wymontowałem zapalniczkę - i jestem z siebie dumny.... rozebrałem ten tunel na części pierwsze....
                      1. nie działało podświetlenie
                      2. poprzedni właściciel wylał do schowka cole.

Ze schowka zamykanego wyjmujesz popielniczkę (dalej nie widzisz jeszcze śrub )
                      dla ułatwienia wyjmij jeszcze ten mniejszy nie zamykany schowek - wyciągasz go jest na dwa zatrzaski)wsadzasz palce do środka i wypychasz cały "schowek zamykany" (ten z uchwytem na kubek) - siedzi dosyć mocno - chyba cztery zatrzaski metalowe...
                      jak to zdejmiesz ku twej radości zobaczysz dwie śruby...odkręcając je masz zdjęty tunel..

u mnie spalona mała żaróweczka - może ktoś wie jak ją dostać???
                      wyjecie żaróweczki trwa tez chwilę...

jak ktoś chce zrobiłem parę zdjęć telefonem

Komentarz

Pracuję...